dinsdag 17 maart 2009

Verlammende leningen

De echte oorzaak van de kredietcrisis ligt in het onverantwoord aangaan van té dure leningen. En die oorzaak wordt door geen enkele politicus in Den Haag opgelost.

Deze week komt het kabinet met mogelijke aanpakken voor de kredietcrisis en de recessie. Ik ben benieuwd met wat de politici op de proppen komen, maar de ware oplossing zal er zeker niet tussen zitten. Waarom niet? De oorzaak der oorzaken wordt niet aangepakt.

Afgelopen week kreeg ik per post een aanbieding van PrimeLine toegestuurd. 'Profiteer vandaag nog van zeer voordelig lenen tegen slechts 6,9%', zo staat boven aan de brief. In kleine lettertjes onder aan de brief staat echter dat dit tarief slechts een half jaar geldt en dat de gebruikelijke effectieve rente op dit moment 10,2% en variabel is...

Ga je naar de website van Becam, dan zie je een soortgelijk 'mooie' aanbieding. Boven aan het scherm staan tarieven van 5,5 en 5,9% rente. Onder aan dezelfde pagina staat dat je 5.000 euro kunt lenen tegen een tarief vanaf 8,5%, maar in totaal betaal je 8.472 euro terug (de vergoeding is dus 70% van de leensom) over de periode van 169 maanden (ruim 14 jaar).

Zeg eens, wat doet u over veertien jaar? Wat gebeurt er met uw betalingen als de variabele rente weer stijgt? En waar zit precies het 'zeer voordelige' in al deze aanbiedingen?

Enig idee waarom dit de oorzaak van de kredietcrisis is? Iedereen wil meer, mooier en groter en als je dat niet kunt veroorloven, dan wordt de optie van lenen wel heel aantrekkelijk gebracht. Maar als je er éénmaal ingetuind bent, dan kost het je klauwen vol geld om je lening af te betalen. Als je dat al lukt - als je al niet nóg meer schulden moet aangaan om je eerdere leningen af te betalen.

Waarom wordt de kredietcrisis niet opgelost door wat de overheid zal aandragen? Omdat er altijd mensen zijn, die zeventig procent rentevergoeding zullen dokken voor een waarschijnlijk overbodig product dat ze 'nu even niet' kunnen betalen. Omdat er altijd mensen zullen zijn die te veel lenen en dat niet kunnen terugbetalen. Waardoor de banken leningen hebben, die in waarde moeten worden afgeschreven. Zie hier, de oorzaak van de kredietcrisis en de huidige recessie. En die - door lenen mogelijk gemaakte - onverzadigbare hebberigheid wordt niet aangepakt door Wouter Bos noch Jan Peter Balkenende...

Zullen we een afspraakje plannen in de zomer van 2023? Uw 'zeer voordelige' lening tegen 70% rente is dan nét afbetaald...

Geen opmerkingen: