vrijdag 30 januari 2009

Volvo Cars wil 475 miljoen euro lenen van Europese Investeringsbank

De Zweedse autobouwer Volvo Cars, eigendom van Ford, heeft een lening van 5 miljard Zweedse kroon (ongeveer 475 miljoen euro) gevraagd aan de Europese Investeringsbank (EIB). Dat maakt de Zweedse regering donderdag bekend.

Met het geleende bedrag wil Volvo projecten financieren voor de bouw van milieuvriendelijker wagens en de modernisering van zijn productie-apparaat.

De Zweedse regering heeft het schuldagentschap belast met de onderhandelingen over een staatsgarantie voor de lening. Die garantie maakt deel uit van een Zweeds steunplan voor de auto-industrie ter waarde van 2,7 miljard euro.

Behalve Volvo zou ook de Zweedse concurrent Saab aansturen op steun, maar de regering heeft aan het moederconcern General Motors gevraagd een meer geloofwaardig plan voor te stellen. Verwacht wordt dat de lening voor Volvo Cars in maart 2009 kan worden afgerond.


Volvo Gent
Bij Volvo Cars in Gent werd woensdag op een ondernemingsraad bekendgemaakt dat er tot de zomervakantie nog 27 dagen van economische werkloosheid komen voor alle 3.600 arbeiders. In januari waren er al vijf dagen economische werkloosheid geweest.

De huidige lijn van de S60 wordt in maart stopgezet en het volgende model komt er pas in de loop van 2010, maar volgens een vakbondsafgevaardigde zou er al na
de zomervakantie van 2009 begonnen kunnen worden met de voorbereiding en het draaien van een proefserie. Bovendien blijven plannen bestaan om nieuwe modellen naar Gent te brengen, maar of en wanneer die er zouden komen, is nog niet duidelijk.

Geen opmerkingen: